11 ian. Plantare pomi fructiferi
Pomii sunt o investiție. Cât de bine crește această investiție depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de copac plantat, locația acestuia și îngrijirea acordată. Pornirea noului tău copac la un început sănătos va ajuta copacul să se maturizeze la dimensiunea sa maximă și va asigura că va oferi beneficii de mediu, economice și sociale de-a lungul vieții sale.
Cand e prielnica plantarea?
Anotimpurile latente, toamna după căderea frunzelor și primăvara devreme înainte de desfacerea mugurilor, sunt perioade ideale pentru a planta noi copaci fructiferi.
Asigurați-vă că condițiile meteorologice sunt răcoroase și lăsați timp plantelor noi să își stabilească rădăcinile în noua locație înainte ca ploile de primăvară și căldura verii să stimuleze o nouă creștere a vârfului. Arborii sănătoși cu cauciuc și burlaped sau containere pot fi plantați pe tot parcursul sezonului de creștere. În zonele în care copacii cresc pe tot parcursul anului, în climat tropical și subtropical, orice moment este un moment bun pentru a planta un nou copac, atâta timp cât este disponibilă suficientă apă.
Șocul transplantului este o stare de creștere încetinită și vitalitate redusă în urma transplantului și poate afecta pierderea copacilor cu bile și pânză, făcându-i să-și piardă o parte semnificativă a sistemului radicular atunci când sunt săpați în pepinieră. Copacii container pot suferi, de asemenea, șoc de transplant. Pregătirea adecvată a locului, manipularea atentă pentru a preveni deteriorarea rădăcinilor în continuare și o îngrijire bună ulterioară reduc șocul transplantului și promovează o recuperare mai rapidă.
Cum să plantezi un copac
Urmați cu atenție acești nouă pași pentru a vă ajuta copacul să se stabilească rapid în noua sa locație:
1. Războiul trunchiului este locul în care trunchiul se extinde la baza copacului. Asigurați-vă că fulgerul trunchiului este parțial vizibil după plantarea copacului. Îndepărtați excesul de sol înainte de plantare, dacă erupția nu este vizibilă.
2. Săpați o groapă de plantare mică și largă. Găurile ar trebui să fie de 2-3 ori mai largi decât globul de rădăcină, dar doar la fel de adânci ca globul de rădăcină.
3. Dacă este împachetat, îndepărtați orice acoperire din jurul bolii și trunchiului pentru a facilita creșterea rădăcinilor. Scoateți coșul de sârmă sau tăiați unul sau două inele, astfel încât să aibă un profil redus și să nu interfereze cu creșterea viitoare a rădăcinilor. Inspectați globul de rădăcină de copac pentru rădăcini care se învârt și îndreptați-le, tăiați-le sau îndepărtați-le. Dacă este necesar, expuneți fulgerul de portbagaj.
4. Așezați copacul la înălțimea potrivită. Când plasați copacul în gaură, ridicați-l de rădăcină, nu de trunchi. Majoritatea rădăcinilor copacilor se dezvoltă în primii 12 inchi (30 cm) de sol. Plantarea prea adâncă poate fi dăunătoare copacului.
5. Îndreptați copacul în gaură. Înainte de a umple gaura, cereți pe cineva să examineze copacul din mai multe unghiuri pentru a confirma că este drept.
6. Umpleți gaura ușor, dar ferm. Împachetați pământ în jurul bazei globului rădăcină pentru a-l stabiliza.
Umpleți ferm orificiul pentru a elimina pungile de aer. Reduceți și mai mult pungile de aer udând periodic în timpul umplerii. Evitați fertilizarea în momentul plantării.
7. Dacă este necesară pilonarea, trei țăruși sau sisteme subterane oferă suport optim. Studiile au arătat că copacii dezvoltă trunchiuri și rădăcini mai puternice dacă nu sunt împușcați; cu toate acestea, poate fi necesar atunci când se plantează rădăcină goală sau pe locuri cu vânt. Scoateți mizele după primul an de creștere.
8. Mulciți baza copacului. Așezați un strat de mulci de 2–3 inci (5–7,5 cm), dar asigurați-vă că nu vă grămați prea mult chiar lângă trunchi. O zonă fără mulci de 1–2 inci (2,5–5 cm) lățime la baza copacului va reduce coaja umedă și va preveni degradarea.
9. Oferiți îngrijire ulterioară. Păstrați solul umed udând cel puțin o dată pe săptămână, cu excepția ploii, și mai des pe vreme caldă și vântoasă. Continuați până la jumătatea toamnei, scăzând, deoarece temperaturile mai scăzute necesită udare mai puțin frecventă.
No Comments